21 tips bij een huilbaby

Je kindje huilt. Als moeder wil je dan toch eigenlijk maar 1 ding: troosten! Heb/had jij dat ook dat als jouw kleine bij iemand anders in zijn armen lag (toen hij nog baby was) je meteen je kleintje wilde afpakken? Hier met dat kind, het heeft MIJ nodig! Als je kindje huilt omdat het bijvoorbeeld honger heeft, dan is dat meestal wel te achterhalen. En kan je er ook doelgericht iets aan doen. Veel moeilijker wordt het als je kindje vaak huilt zonder dat je weet waarom. Om echt hopeloos van te worden want je wilt niets liever dan jouw kleine uk helpen! Een huilbaby kan soms baat hebben bij bijvoorbeeld inbakeren. Maar niet ieder kind is hetzelfde. En wat dus bij de één werkt, kan bij de ander helemaal niet werken (of zelfs de verkeerde kant op...).
Hier tips wat je zou kunnen uitproberen als je kleintje huilt:
afb. pixabay



  1. Allereerst: praat erover met bijvoorbeeld de huisarts of kinderarts. Sluit een lichamelijke oorzaak uit!!!! 
  2. Inbakeren. Op het consultatiebureau kunnen ze jou dit leren. Doordat het kindje minder kan bewegen, zal het rustiger worden.
  3. Zorg voor rust en weinig prikkels. Sommige kindjes kunnen deze moeilijker verwerken, waardoor ze overprikkeld raken. Dus niet de kleine steeds meeslepen, bij iedereen in de armen duwen etc. 
  4. Geef het aandacht! Klinkt misschien wat overdreven, maar kleintjes kunnen aanwennen dat ze aandacht krijgen als ze huilen en anders niet. Dus geef het ook aandacht als het juist tevreden in de box ligt, klets een beetje tegen de kleine terwijl je bezig bent, geef het eens een aaitje over het bolletje en pak het ook eens op als het nog stil is! Teveel aandacht geven kan je, is mijn persoonlijke mening, bij een baby nog echt niet doen. 
  5. Een kindje wordt rustig door jouw nabijheid. Probeer eens een draagdoek. Zo is de wurm toch veilig en geborgen bij jou en kan jij ondertussen toch ergens heen...
  6. Schrijf eens op wanneer het huilt. Misschien kom je er zo achter wat er iedere keer aan vooraf gaat.
  7. Sommige kinderen moeten zichzelf in slaap huilen...
  8. Zorg dat je kindje niet oververmoeid raakt. Want juist dan heeft het meer moeite met in slaap komen.
  9. Zorg voor regelmaat. Kinderen zijn daar heel gevoelig voor! 
  10. Een lekker badje kan sommige kinderen ook kalmeren. Je kunt ook even lekker samen in bad  gaan of onder de douche. Net wat jouw baby het fijnste vindt.
  11. Wandelen vinden veel kinderen fijn. Het geschommel wil de kindjes helpen om in slaap te komen en jij haalt meteen een frisse neus.
  12. Ben je zelf aan rust toe? Word je zelf oververmoeid? Het kindje voelt jouw spanning feilloos aan. Tijd voor hulptroepen dus. Rust zelf even heerlijk uit en laat oma (bijvoorbeeld) even lekker tutten met haar kleinkind. Dan kan jij er weer met hernieuwde moed tegen aan! Goed voor jou én de baby!
  13. Huilt je kindje echt heel veel, maak een schema met je partner wie wanneer de zorg op zich neemt. 
  14. Eén van mijn zoons ging eigenlijk alleen slapen op mijn arm...of in de auto! Verplicht rondjes rijden dus ;-)
  15. Vraag je af of er spanningen in huis hangen. Kinderen zijn heel gevoelig voor ruzies en stress bij gezinsleden.
  16. Leer babymassage! 
  17. Een klassieker: zing babyliedjes
  18. Daarop aansluitend: had je een favoriete cd tijdens je zwangerschap? Probeer het eens uit om die te draaien! Mijn oudste kon helemaal over zijn toeren zijn, maar als ik mijn favoriete muziek opzette (niet bepaald rustige muziek 😏) was hij op slag stil. Nog steeds als ik die eerste plaat van de cd hoor, ben ik terug bij toen... Je kan ook kijken of een cd met baarmoedergeluiden helpt.
  19. Zoek hulp! Bijvoorbeeld bij een osteopaat. 
  20. Probeer eens of het een warme kruik lekker vindt
  21. Laat je niet gek maken. Jij doet je best, meer kan je niet doen. Laat iedereen dus kletsen! Is je kind stil terwijl jij het draagt: gewoon doen! Je verwent het niet, je geeft het de aandacht die het nodig heeft! Je weet als moeder meestal het beste wat je kleintje nodig heeft!

Reacties